La portile Orientului- Istanbul

Istanbulul este un oras cosmopolit, cu o istorie bogata si fascinanta. Este impartit in doua, partea europeana (orasul nou) si partea asiatica (partea veche a orasului).

Este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente si a fost capitala a patru imperii: Roman (intre anii 330-395), Bizantin (intre anii 395-1204 si 1261-1453), Latin (intre anii 1204-1261) si Otoman (intre anii 1453-1922). Istanbulul cel mai mare oras din Turcia si al doilea oras ca marime dupa numarul de locuitori din Europa, dupa Moscova.

In acest post nu va voi surprinde cu fotografii prea multe, intrucat lapotul pe care le stocasem nu mai exista…si nu am ramas decat cu cele postate de Facebook ( unul din motivele pentru care ma bucur ca am cont pe Facebook).

Avand in vedere imbinarea culturilor occidentale si orientale, pot spune ca acest oras te surprinde la tot pasul.

To do:
  • Moscheea Albastra: un edificiu cu arhitectura impresionanta ce este inconjurata de sase minarete inalte si subtiri;
  • Hagia Sofia (Sfanta Sofia): initial bazilica crestina, apoi a fost transformata in moschee dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), iar din 1935 este muzeu, astfel incat frumusetea sa arhitectonica, proportiile grandioase si minunatele ei mozaicuri pot fi admirate;

Imagine

  • Stramtoarea Bosfor: Bosforul face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara, iar impreuna cu stramtoarea Dardanele (in turca „Canakkale”) desparte Europa de Asia.

Neaparat sa faceti o croaziera pe Bosfor, privelistea este superba si puteti admira palate otomane, poduri suspendate, castele medievale si puteti vedea diferentele de stil dintre partea europeana si cea asiatica.

ImagineImagine

Imagine
Admirand Fortareata Rumeli
  • Fortareata Rumeli (partea europeana): castelul este situat pe partea cea mai ingusta si cu curentul cel mai mare din stramtoarea Bosfor;
Imagine
Fortareata Rumeli
  • Turnul Galata : Din turn se poate vedea privelistea panoramica a orasului. Pe timpuri a fost inchisoare, dar si turn de observatie.

ImagineImagine

  • Insula Büyükada: Pe aceasta insula aflata in Marea Marmara se poate ajunge cu vaporul de linie la un pret foarte accesibil. Calatoria dureaza aproximativ 1h30, iar la fata locului va puteti plimba cu trasura sau pe jos pe faleza. Eu am ales trasura intrucat eram destul de obosita si nu mai aveam energia suficienta pentru a ma bucura de frumusetea locului. Plimbarea cu trasura s-a terminat in cel mai inalt punct al insulei, unde am luat cina si de unde am putut admira un apus superb.

ImagineImagine

Imagine

Imagine

  • Renumitul Grand Bazar: Grand Bazar este de fapt o lume separata in interiorul orasului Istanbul. Este cel mai vechi si mai mare bazar al lumii, fiind construit la ordinul sultanului Fatih. In acest spatiu care atrage turisti din toata lumea si sute de mii de vizitatori pe zi, nu descoperiti doar o istorie glorioasa dar si comercianti de antichitati, bijutieri, tabacari, vanzatori de covoare. Nu uitati sa negociati!!!:)

Aici mi-am imbogatit colectia de condimente, intrucat cele mai preţioase suveniruri din Istanbul sunt condimentele.

Istanbulul este activ, aglomerat si plin de culoare, o sa va placa cu siguranta!

Tot ce pot sa va spun este ca nu va veti plictisi, indiferent cate zile veti sta, intrucat sunt multe de vazut si de facut, inclusiv plaja & balaceala si nu trebuie neaparat sa alegeti statiunile vestite ale Turciei in regim all-inclusive pentru a va petrece concediul de vara, recomand Istanbulul intrucat are mai multe de oferit.

Tips: O ceasca de ceai sau de cafea, plus o narghilea, te pot introduce in stilul de viata oriental si in doar cateva minute te bucuri de o oaza de tihna in mijlocul forfotei unui oras cu peste 18 milioane de locuitori.

Imagine

ImagineImagine

Imagine

To try:  Neaparat sa incercati baclavaua cu fistic, pana sa vizitez Istanbulul nu suportam fisticul, dar baclavaua cu fistic aici este cu totul si cu totul altceva :). Tot in materie de desert incercati kadaif-ul cu caimac, sütlaç (budinca turceasca de orez) si sa nu uitam de vestitul rahat turcesc (nu pot sa zic ca a fost pe placul meu). Alte bunatati turcesti testate: hummus ( DA, DA, DA!!! ), lahmacum (pizza turcească absolut delicioasă, coaptă în cuptor cu lemne, umplută cu multă brânză sau carne tocată, şi deasupra cu un ou) si bineinteles Adana Kebab. 

Oricum, pe strazile din Istanbul tentatiile culinare sunt la tot pasul, de la sucuri naturale proaspete, castane coapte pana la fructe de mare si kebab.

Fie ca sunteti vegetarieni sau nu, Turcia este un adevarat paradis pentru gurmanzi, oferind o experienta de neuitat prin combinatia excelenta a gusturilor.

Love,

A.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s